Svårigheter med känsloreglering påverkar såväl vårt psykiska som fysiska mående och våra relationer med andra människor. Denna problematik hänger nära samman med rädsla, ilska, ångest och depression. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv psykologisk behandlingsmetod för den som vill lära sig att hantera och reglera sina känslor på ett mer konstruktivt sätt.
Terapi som hjälp med känsloreglering
KBT-terapi fokuserar på att identifiera och utmana negativa tankemönster och beteendemönster som kan förstärka känslor av t.ex. stress, ångest eller nedstämdhet. Terapin innefattar också metoder för att öka medvetenheten om känslor och hjälper klienten att lära sig nya strategier för att hantera känslorna.
En teknik som ofta används inom KBT-terapi för känsloreglering är att skriva en slags dagbok, där man skriver ned sina triggersituationer, övar på att identifiera känslor, tankar och beteenden som är förknippade med dem, och vad reaktionen leder till för konsekvenser på kort respektive lång sikt. Man får även öva på att identifiera sina sårbarhetsfaktorer, såsom exempelvis trötthet, stress och hunger vilka är stressorer som kan öka sannolikheten eller risken för att ett visst beteende uppträder. Det kan hjälpa med att få en bättre förståelse för sina känslor och hur de påverkar beteenden och reaktioner och hur man kan bemöta sig själv i svåra känslotillstånd.
En annan teknik som ofta används är Mindfulness, eller övningar i medveten närvaro som innebär att man lär sig att vara närvarande i nuet och att observera sina känslor utan att döma dem eller att låta sig styras av dem. Det kan hjälpa till att hantera starka känslor på ett bättre sätt och minska risken för impulsiva handlingar.
Sammanfattning
En form av KBT-terapi som är särskilt framtagen för svårigheter med känsloreglering kallas för DBT och har visat sig vara specifikt användbart för personer med emotionell instabilitet (tidigare kallad borderline personlighetsstörning). Genom att lära sig mer effektiva sätt att hantera sina känslor kan dessa personer minska lidande, självskadebeteende samt suicidrisk. Men även vid mildare tillstånd där man upplever att känslorna ofta tar över och ställer till med problem, är det värdefullt att utveckla känsloregleringsfärdigheter.
Boktips: Känslor som kraft eller hinder: En handbok i känsloreglering, Sahlin, H. & Malmquist, E. (2018)